POLONYA’NIN YATIRIM FIRSATLARI TANITILDI

OSBÜK ile Varşova Ticaret Müşavirliği arasında “Ticaret ve Yatırım Fırsatları: Polonya” isimli bilgilendirme toplantısı düzenlendi. OSB’ler ile katılımcı firmalarının ihracat potansiyelinin artırılması ve yeni pazarlarla tanışmasına katkı sağlayan toplantıda, Polonya’nın ekonomik verileri ile sektörleri hakkında bilgiler verildi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren OSBÜK Genel Sekreteri O. Fatih Soysal, Türkiye’nin en büyük avantajının OSB’ler olduğunun altını çizerek, organize sanayi bölgelerinin birer üretim üssü olduğunu vurguladı. Soysal, “Yarım asrı aşan tecrübesiyle OSB’lerimiz, ülkemizin sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiriyor ve 67 binden fazla işletmede 2,6 milyon insanımıza doğrudan istihdam sağlıyor. Ayrıca, bu güçlü yapı dünyanın çeşitli ülkeleri tarafından da takip ediliyor” dedi.


TÜRKİYE’NİN POLONYA’YA İHRACATI ARTIYOR

Polonya’nın yatırım fırsatlarını OSB’lerin en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini aktaran Soysal, “Avrupa Birliği ülkeleri arasında Polonya kıymetli bir ülke. Polonya, ülkemizin ihracatındaki payını da giderek artırıyor ve neredeyse her dönem en fazla ihracat yaptığımız ilk 20 ülke arasında. Nitekim 2022’de 5,2 milyar dolar ihracat yaptığımız bu ülkeye geçtiğimiz yıl ihracatımızı artırarak 5,8 milyar dolara ulaştırdık. Hepimizin şahit olduğu zorlu şartlara rağmen bu rakamın daha fazla artmasını temenni ediyorum. Polonyalı müteşebbisleri, ülkemizin yatırım avantajlarını bünyesinde barındıran organize sanayi bölgelerimizde yatırıma davet ediyorum” ifadelerini kullandı.


POLONYA, BATI AVRUPA VE İSKANDİNAV ÜLKELERİNE AÇILMAK İÇİN FIRSAT

Varşova Ticaret Müşaviri Nevra Genç ise, düzenlenen toplantı için OSBÜK’e teşekkür etti. Konuşmasında Polonya’nın ekonomik verilerine ilişkin bilgiler veren Genç, “İmalat sanayinin, toplam ekonomi içindeki payı azalmış olsa da Polonya ekonomisi için ürettiği katma değer ve ihracattaki ağırlığını koruyor” dedi. Türkiye’nin Polonya’ya ihracatında, makine aksam ve parçaları, hazır giyim ürünleri ile insansız hava araçlarının son yıllarda önem kazandığını aktaran Genç, Türkiye’nin Polonya’dan ithalatında ise büyükbaş hayvan etleri, elektrik motorlu çim biçme makine ve cihazları ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların öne çıktığını belirtti.

Polonya’nın ticaret ve yatırım fırsatlarını anlatan Ticaret Müşavir Yardımcısı Betül Buke Karaçin de, Polonya’nın Avrupa’nın imalat ülkesi olduğunu anlatarak, Türk savunma sanayi ürünlerinin ülkede kullanıldığını söyledi. “Polonya, Batı Avrupa ve İskandinav ülkelerine açılmak için fırsattır” ifadesini kullanan Karaçin, yatırımcı firmalara önerilerde bulunarak, şirketlerin fuar ve ticari etkinliklere katılmasının fayda sağlayacağını belirtti.

Sunum ve konuşmaların ardından katılımcıların soruları cevaplandırıldı.