OSBÜK 22. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

OSBÜK 22. Olağan Genel Kurulu, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ev sahipliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, OSB Başkanları ve OSBÜK Delegelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

TOBB İkiz Kuleler’deki Genel Kurul’da belge töreni de düzenlendi. Törende; ASO 2. OSB, Konya OSB, Makine İhtisas OSB, Kocaeli Gebze Güzeller OSB, Demirtaş OSB, Bursa OSB, Düzce 2. OSB, Başkent OSB ve Nilüfer OSB olmak üzere 9 OSB'ye Yeşil OSB Sertifikası verilirken, Antalya OSB'ye de TS ISO 46001 Su Verimliliği Yönetim Sistemi Belgesi takdim edildi. Ayrıca OSBÜK'e Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır ISO-9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi takdim etti.


“SON 5 YILDA OSB’LERDE 700 BİN KİŞİYE DAHA İSTİHDAM SAĞLADIK”

Genel Kurul’da konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Genel Kurul’a OSBÜK’ün çalışmaları, projeleri ve hedefleri ile ilgili bilgi verdi. Kütükcü, OSBÜK’ün birlik ve beraberlik ile istişare kültürünü güçlendirerek çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek, yapılan çalışmalarla OSB’lerin üretim camiasının en güçlü temsilcisi haline geldiğini vurguladı. OSB’lerin başarısının ülke sınırlarını aşarak dünyaya örnek olduğunu söyleyen Kütükcü, organize sanayi bölgelerinin dünya genelindeki tüm zorlu şartlarına rağmen üretim azminden vazgeçmediğinin altını çizdi. Türkiye’deki OSB sayısının 361’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 42’si Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olmak üzere toplam 403’e ulaştığını kaydeden Kütükcü, “Organize Sanayi Bölgelerimizdeki fabrikalarımızın sayısı 67 binin üzerine çıktı. Sadece son 5 yılda organize sanayi bölgelerimizde 700 bin kişiye daha istihdam sağladık. Böylece toplam istihdamımız 2 milyon 600 bini aştı. Organize Sanayi Bölgelerimiz, Türkiye’nin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştirerek, Türk sanayisinin lokomotifi haline geldi. Türkiye’nin 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu’ndan 600’ü organize sanayi bölgelerimizde üretimi tercihi etti. Dolayısıyla; OSB’ler üretti, Türkiye büyüdü. Ben, güçlü organize sanayi bölgelerimizin mimarı değerli başkanlarımı, delegelerimizi, bölge müdürlerimi, organize sanayi bölgelerimizde çalışan, emek veren, alın teri döken her bir kardeşimi, 67 bin sanayi işletmemizin her birini yürekten kutluyor, bütün salondan OSB camiamıza güçlü bir alkış rica ediyorum” dedi.


GENEL KURUL’A OSBÜK’ÜN ÇALIŞMALARI DAMGA VURDU

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun, OSB’lerin taleplerinin takipçisi olmaya devam ettiğini belirten Kütükcü, 2023 yılında enerji, arsa tahsis süreçleri, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, mesleki eğitim, lisanssız elektrik üretimi, OSB Kanunu ve mevzuat gibi daha pek çok konuyu da kapsayan 845 sorun ve talebin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili bakanlıklar, EPDK, BOTAŞ gibi kurumlarla paylaşılarak, takiplerinin yapıldığını söyledi.

OSBÜK’ün yürüttüğü faaliyetler hakkında Genel Kurul’da bilgiler veren Başkan Kütükcü, şunları söyledi: “OSB Uygulama Yönetmeliği ile ilgili sizlerden gelen talepleri de Bakanlığımızla paylaştık. İnşallah kısa bir süre içerisinde Sayın Bakanımızın olurlarıyla OSB Uygulama Yönetmeliğimizin de yayınlanmasını bekliyoruz. Organize sanayi bölgelerimizi Türk sanayisinin ikiz dönüşümüne lokomotif yapma vizyonuyla çıktığımız yolda, yeni projeler hayata geçirmeyi, yeni iş birliği protokolleri imzalamayı sürdürdük. Hayata geçirdiğimiz yüzde 100 yerli ve milli OSBÜKbulut Projesi ile OSB’lerimize ve katılımcı firmalarımıza sanal sunucu, veri güvenliği ve yedekleme hizmeti sunuyor, dijital süreçlerin kurulmasına destek oluyoruz. OSB’lerimizin dijital dönüşümünü gerçekleştirecek insan kaynağını yetiştirmek amacıyla başlattığımız eğitim programıyla, OSB çalışanlarımızdan oluşan 2.000 Dijital Elçi yetiştirdik. Enerji İzleme Sistemimizle, 189 OSB’mizin elektrik tüketimlerini anlık takip ediyor, analizlerini yapıyor ve devletimizin enerjide daha doğru politikalar oluşturmasına destek oluyoruz. Enerji tüketimi, istihdam, mesleki eğitim altyapısı, ar-ge ve tasarım merkezlerine dair pek çok veriye güvenli erişim imkânı veren OSBÜKnet Projemizle, OSB’lerimizin veri ve bilgiye dayalı analiz kapasitesini yükseltiyoruz. Bu çalışmalarımızın yanı sıra insan kaynağımızın eğitimini de öncelemeyi sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl OSBÜK Akademimiz, OSB’lerimizden gelen talepler doğrultusunda muhasebe uygulamaları, finans, çevre, enerji, dış ticaret, dijitalleşme, yeşil dönüşüm gibi pek çok konuda 20 eğitim faaliyeti gerçekleştirdi. Düzenlediğimiz bu eğitimlere 1.000’den fazla OSB çalışanımız katıldı. Yaptığımız iş birliği protokolleri, farkındalık ve eğitim çalışmalarıyla OSB’lerimizi, yeşil dönüşümde Türk sanayisine lokomotif olmaya hazırlıyoruz.”

2023 yılında OSB Kanunu’nda yapılan düzenleme ile 4562 Sayılı OSB ilk defa Yeşil OSB tanımının eklendiğini söyleyen Kütükcü, OSB’lerin Yeşil OSB Sertifikası ile sertifikalandırılacağını anlattı. Genel Kurul’da 9 OSB’nin Yeşil OSB Sertifikasını alacağını dile getiren Kütükcü, “Sertifikalarını alacak OSB'lerimizi kutluyorum. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde 81 ildeki tüm OSB’lerimiz Yeşil OSB Sertifikalarını alarak, Türk sanayisinin yeşil dönüşümüne öncülük etme vizyonumuzu genişletecektir. Ayrıca Yeşil OSB Sertifikası alan OSB’lerimizin hayata geçireceği projeler, hem bakanlık kredilerinde daha avantajlı hale gelecek, hem de karbon salınımları düşeceği için ulusal ve uluslararası yatırımlarda yeni bir cazibe merkezi haline gelmiş olacaklar. Bu konuda önemli kazanımlarımızdan birisi de, OSBÜK’ü, Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu İstişare Kurulu’na daimi üye yapmak oldu. Böylece OSB’lerimizin yeşil mutabakat sürecine ilişkin görüş ve önerilerini doğrudan yansıtmış olacağız. Öte yandan OSBÜK bünyesinde kurduğumuz Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Merkezi ile de yol haritamızı oluşturuyor, OSB’lerimize kılavuzluk etmeye devam ediyoruz. 


TÜRKİYE’DE SON 1 YILDA 10 YENİ OSB KURULDU

Türkiye’nin üretimle kalkınan bir ülke olmasının yolunun OSB’lerin güçlendirilmesinden geçtiğini vurgulayan Kütükcü, “Bunun yolu ülkemize yeni planlı sanayi alanları, yeni organize sanayi bölgeleri kazandırmaktır. OSBÜK olarak, Sayın Bakanımızın göreve geldiği günden bu yana ısrarla vurguladığı ülkemize yeni planlı sanayi alanları kazandırma çalışmalarını destekliyoruz. Türkiye’nin en öncelikli gündem maddesi, ülkeye yeni sanayi alanları kazandırmak olmalı. Sadece sanayicilerimiz değil, toplumun tüm kesimleri bu önceliği ortak kalkınma hedefi olarak görmeli ve bu doğrultuda atılan tüm adımları desteklemelidir. Buradan Genel Kurulumuzla bir rakam paylaşmak istiyorum. Sayın Bakanımız göreve geldiği Haziran 2023’ten bu yana, yani son bir yılda toplam 12 milyon 790 bin metrekare büyüklüğünde 10 yeni OSB’nin kuruluşuna imza attılar. Ben Sayın Bakanımıza camiamız adına huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak görevimiz, OSB’lerimizin kazanımlarını artırmak. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hepimize hedef olarak gösterdiği şekilde milletimizi, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak. Bu sorumlulukla hareket ediyor, sizlerden aldığımız destekle çözüm odaklı, güçlü köprüler inşa ediyoruz. İnşallah, organize sanayi bölgelerimizi hep birlikte, çok daha güçlü üretim ve hizmet merkezleri haline getireceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu büyük Türkiye hedefi için çalışmayı sürdüreceğiz ve organize sanayi bölgelerimizin Türk sanayisine liderlik etme vizyonunu daha da güçlendireceğiz” şeklinde konuştu.


“OSBÜK, TÜRK SANAYİNİN REKABET GÜCÜNÜ DAHA DA İLERİYE YÜKSELTMEDE BAYRAK TAŞIYICI OLMAYA DEVAM EDECEK”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, Genel Kurul’daki konuşmasında, “Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşumuz, inanıyorum ki Millî Teknoloji Güçlü Sanayi vizyonumuzla uyumlu olarak Türk sanayinin rekabet gücünü daha da ileriye yükseltmede bayrak taşıyıcı olmaya devam edecek” ifadesini kullandı.

Bakanlığın yaptığı çalışmalarla, güçlü ve müreffeh Türkiye’nin inşasına katkı verdiğini kaydeden Bakan Kacır, 260 milyar dolarla 100 yıllık Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldığını söyledi. Kacır, “İstihdamımız 32,6 milyonu aşarken işsizlik oranımız yüzde 8,5 ile son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Son 15 çeyrektir kesintisiz ve istikrarlı ekonomik büyüme sergileyen Türkiye, jeostratejik konumu, genç ve nitelikli insan kaynağı, güçlü lojistik altyapısıyla küresel ekonominin kuvvetli ve güvenilir bir aktörü olmayı sürdürüyor. Ülkemiz için değer üreten siz kıymetli sanayicilerimiz, ihracatçılarımız, emekçilerimizi yatırım, üretim, istihdam, icat ve ihracat odaklı kalkınma yolculuğumuza katkılarından dolayı yürekten tebrik ediyorum. Bizler, ülkemizin âli menfaatine çalışan, taş üstüne taş koyan her bir teşebbüsü tüm imkânlarımızla destekleyen bir anlayışa sahibiz. Üreticilerimizi her daim yüreklendirmeye, onları büyük ve güçlü Türkiye hedefine giden yolda var gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz. Bu anlayışla, yatırımcılara çevre dostu, maliyet etkin ve planlı sanayi alanları sunarak, Türk sanayiinin verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi büyümesinde öncü rol üstlenen organize sanayi bölgelerimizi 22 yılda ülke sathına yaydık. Yüksek teknolojiye dayalı, yenilikçi üretim yöntemlerinin benimsendiği, katma değeri yüksek ürünlerin üretildiği merkezler haline getirdik” dedi.


OSB'LERE 77, 3 MİLYAR LİRA KAYNAK SAĞLANDI

Son 22 yılda, OSB’lerin sayısını 191’den 361’e, toplam alanını 51 bin hektardan 118 bin hektara çıkardıklarını vurgulayan Bakan Kacır, “Üretimde olan sanayi alanı sayısını 11 binden 58 bine, OSB’lerimizde istihdam edilen kişi sayısını da 415 binden 2,6 milyona yükselttik. Tamamlanan veya devam eden OSB projelerini bugüne dek 77,3 milyar lira kaynakla destekledik.  Sanayimizin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak ve gençlerimizi imalat sanayimizin ihtiyaç duyduğu becerilerle donatmak için Millî Eğitim Bakanlığı ile Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği’ni hayata geçirdik. OSB’lerimizde yer alan 86 meslek lisesi ve 23 meslek yüksek okulu, nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamakta önemli rol üstleniyor.  OSB’lerimizin tamamı en az bir mesleki ve teknik anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşmiş durumda.  Söz konusu mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısı 190 bine ulaştı. OSB’lerimizi yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına dönüştürmek üzere de Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi’ni devreye aldık” diye konuştu.

Kacır ayrıca, Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında bugüne kadar 38 OSB’ye toplam 48 yeşil yatırım projesi için 3 yılı geri ödemesiz olmak üzere 13 yıl vadeli finansman sağladıklarını vurguladı.


“OSB’LERİMİZİN YEŞİL EKONOMİYE ENTEGRE OLMASINI TEŞVİK ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Hayata geçirilen mevzuat düzenlemeleri hakkında konuşan Bakan Kacır, “Geçtiğimiz yıl yüce meclisimiz tarafından Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda yapılan değişikliklerle uyumlu olarak Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde değişikliğe gidiyoruz. Hayata geçireceğimiz bu mevzuat düzenlemesiyle OSB sayısını artırmak ve genişletmek adına sanayi alanlarının OSB alanı olarak kesinleştirilmesini hızlandırıyoruz. OSB’lerin finansal olarak daha güçlü ve kapsayıcı olmasını sağlamak amacıyla ilgili dernek, birlik ve kooperatiflerin karma OSB’lerin de kuruluşuna katılabilmesinin önünü açıyoruz. Yeşil OSB tanımını mevzuatımıza kazandırarak OSB’lerimizin yeşil ekonomiye entegre olmasını teşvik etmeye devam edeceğiz. Türk sanayinin rekabet gücünü yükseltmek ve üretimde verimliliği artırmak, yeşil ve dijital dönüşümü hızlandırmak, planlı sanayi alanlarını genişletmek adına birlikte çalışacağız. Hayata geçirdiğimiz bu yeni    güncellemelerle; tüm imkânlarımızla sanayicilerimizin, üreticilerimizin yanında olmaya, sizleri her daim desteklemeye devam edeceğiz. Bizler, bazen bir masanın iki ucunda oturan taraflar olsak da esasen her zaman ülkemizin kalkınması noktasında aynı taraftayız” dedi.


TOPLANTININ TÜM FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ.


FOTO GALERİ