OSB’LERE, YÜKSELEN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER ÇAĞRISI TANITILDI

OSBÜK, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü ve TOBB iş birliğinde, Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı ve Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Necip Filiz, 6 grupta 358 yenilikçi teknoloji alanın destekleneceğini çağrıya, tüm OSB firmalarını başvuru yapmaya davet etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısında 1058 GTİP kodu, 34 kritik hammadde ve 6 grupta 358 yenilikçi teknoloji alan desteklenecek. Çağrı’nın ön başvurularının bitiş tarihi ise 13 Eylül 2024 Cuma günü olarak belirlendi. Minimum yatırım miktarı 1 milyar TL olan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programında ise, yatırımcıların uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişmesi sağlanacak.


“STRATEJİK ALANLARDA TAM BAĞIMSIZ ÜRETİMİN ADRESİ OSB’LER”

Toplantının açılışında yatırım ve üretime verilen desteklerin ülke geleceği için kritik öneme sahip olduğunu ifade eden OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Necip Filiz, bugüne kadar Türkiye’nin sanayi üretiminde yürüttüğü çalışmalarla önemli mesafeler aldığını anlattı. Özellikle organize sanayi bölgeleri konusunda Türkiye’nin dünya çapında rol model olan bir konuma yükseldiğini söyleyen Filiz, “Yarım asrı aşan OSB tecrübesi, ülkemize sanayi sektöründe önemli kazanımlar sağladı. Hizmet kalitesini her geçen gün artıran organize sanayi bölgelerimizin sayısı 403’e ulaştı. Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştiren OSB’lerimiz, aynı zamanda 2.6 milyon insanımıza istihdam sağlar hale geldi. Bu güçlü yapı ile OSBÜK olarak hedefimiz, ülkemizin sanayi üretimini sürekli geliştirmektir. Kuruluşumuz, OSB’lerimizi ülkemizin en büyük şansı olarak görmektedir. Altını çizerek ifade etmek isterim ki stratejik alanlarda tam bağımsız üretimin adresi organize sanayi bölgelerimizdir” dedi.

 

FİLİZ, OSB FİRMALARINI PROGRAMLARA BAŞVURU YAPMAYA DAVET ETTİ

Hamle Programı ile ortaya konulan hedefleri OSBÜK’ün desteklediğini vurgulayan Filiz, “OSB’lerimiz, teknoloji, inovasyon, teknoloji transferi ve otomasyon başta olmak üzere dijitalin her alanında ülkemize önemli katkılar sağlıyor. Bugün Türkiye’deki, toplam 1.646 AR-GE ve Tasarım Merkezi’nin, yüzde 45’i OSB’lerde faaliyet gösteriyor. Özellikle imalat sanayi, elektronik, makine ve teçhizat imalatı, kimya, otomotiv yan sanayi ve tekstil sektörlerinde OSB’lerimiz önemli çalışmalara imza atıyor. Ayrıca OSBÜK olarak, sürekli gelişime açık OSBÜKnet, Sanayide Dijital Yetkinlik Analizi Projesi, e-ticaret ve hızlı şarj istasyonlarına yönelik iş birliklerimiz, yetiştirdiğimiz 2.000 Dijital Elçimiz, ülkemizin dört bir yanında gerçekleştireceğimiz Sanayide Dönüşüm Buluşmaları ve tüm bu alanların finansmanı için imzaladığımız protokollerle OSB’lerimize rehberlik etmeyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha güçlü ve teknoloji odaklı sanayi geleceğinin inşasına katkı verilmesi gerektiğini kaydeden Necip Filiz, OSB’lerdeki 67 binden fazla firmayı Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı ile Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansman Programı’na başvuruda bulunmaya davet etti.


DESTEK VE TEŞVİKLER, YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ALANLARA KAYIYOR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci de konuşmasında, açıklanan programların Türkiye açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Programın ülkenin yüksek teknoloji, sürdürülebilir ve verimlilik odaklı dönüşümünde önemli rol oynayacağını söyleyen Büyüksimitci, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansman Programı hakkında da, “Özel sektör temsilcilerimizden ricam, bu programları önemseyerek kendileri ile ilgili alanlarda mutlaka başvurularını gerçekleştirmeleridir” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar ise, düzenlenen programa katkılarından dolayı OSBÜK ile TOBB’a teşekkür ederek sözlerine başladı. Bakanlığın destek ve teşviklerine değinen Başar, “Teşvik ve desteklerimizi son yıllarda yüksek teknolojili ürünlere, katma değerli üretime yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Bunları önceliklendiriyoruz. Amacımız bütün ekosistemiyle AR-GE, inovasyon ve üretimi güçlü bir ülke yaratmak. Bu doğrultuda ülkemizi özellikle katma değerli üretimde ve yüksek teknolojili alanlarda kendine yeten bir ülke haline getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdür Yardımcısı Hakan Erten, Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı ve Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansman Programı sunumlarını gerçekleştirdi. 

FOTO GALERİ