OSBÜK AKDENİZ BÖLGE TOPLANTISI ADANA’DA YAPILDI

OSBÜK Akdeniz Bölge Toplantısı, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Adana Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Türk Standardları Enstitüsü Başkanı M. Sami Şahin, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın, OSB Başkanları ve Bölge Müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye’deki OSB’lerin talep ve çözüm önerileri istişare edildi.

Adana Hacı Sabancı OSB ev sahipliğinde yapılan toplantıda Adana Hacı Sabancı OSB, Antalya OSB, Gaziantep OSB ve Mersin Tarsus OSB'ye Yeşil OSB Belgeleri takdim edildi. Adana Hacı Sabancı OSB'ye ayrıca TS ISO 46001 Su Verimliliği Yönetim Sistemi Belgesi verildi. Böylelikle Türkiye genelinde Yeşil OSB Belgesi alan OSB sayısı 13’e, TS ISO 46001 Su Verimliliği Yönetim Sistemi Belgesi alan OSB sayısı 3'e yükseldi.


KÜTÜKCÜ: “AKDENİZ BÖLGEMİZİN YATIRIM VE ÜRETİM İŞTAHI SON DERECE GÜÇLÜ”

Toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Akdeniz Bölgesi’nin yarım asrı aşan bir planlı sanayi tecrübesine sahip olduğunun altını çizdi. Bölgede Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye olmak üzere 8 ilde toplam 43 OSB’nin bulunduğunu aktaran Kütükcü, bu OSB’lerden 13’ünün son 5 yılda kurulduğunu vurguladı. Bölgede 23 OSB’nin işletme aşamasında olduğunu dile getiren Kütükcü, “Akdeniz Bölgesindeki OSB’lerimizde üretim yapan 2 bin fabrikamızın 170 binden fazla insanımıza doğrudan istihdam sağladığını görüyoruz. Akdeniz bölgemizin yatırım ve üretim iştahı son derece güçlü. Geçtiğimiz hafta Isparta’daki organize sanayi bölgelerimizi ziyaret ettim. Başkanlarımdan, yönetim kurulu üyelerinden OSB’lerimizin taleplerini dinledim. Hepsinin ortak bir talebi var, tüm OSB’lerimiz büyümek istiyor. Eminim buradaki OSB’lerimizin, başkanlarımın da en öncelikli taleplerinden biri budur. Dolayısıyla bizim ülke olarak OSB’lerimizin, sanayicilerimizin bu büyük yatırım iştahını korumamız, desteklememiz şart” dedi.


YENİ YAYIMLANAN OSB UYGULAMA YÖNETMELİĞİ İLE OSB’LERİN KAZANIMLARI ARTTI

Organize sanayi bölgeleri ile katılımcı firmalarının yatırım ve üretim avantajlarını artırmak için yapılan her düzenlemenin çok büyük bir anlamı olduğunu aktaran Kütükcü, yeni yayımlanan OSB Uygulama Yönetmeliği için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na teşekkür etti. Eylül ayında yayımlanan OSB Uygulama Yönetmeliği ile organize sanayi bölgelerinin yeni kazanımlar elde ettiğini ifade eden Kütükcü, şöyle konuştu: “OSB’lerimizin kamulaştırma, altyapı ve tahsis süreçlerine hız kazandıracak bu düzenlemelerin bazılarına OSB’lerimizden düzeltme talebi de geldi elbette. Bunlardan birisi malumunuz, katılımcının tesisini kiralayabilmesi için şerhsiz tapunun alındığı tarihten itibaren 1 yıl sürenin geçmesi şartı getirildi. Aynı düzenlemede bu 1 yıl şartının uygulanmayacağı bazı durumlarda belirlendi. Bu şartın uygulanmayacağı durumlar arasına firmaların kendi aralarında anlaşmış olduğu hallerde yapılacak kiralama işlemlerinde 1 yıl şartının aranmaması veya bu mümkün değilse yönetmelik değişikliği yapılarak ilgili maddenin yürürlüğe girmesinin 1 yıl süreyle ertelenmesini talep ediyoruz. Yine Bakanlığın izni olmaksızın, yüzde 49’u aşan ortaklık payı değişikliği yapılması halinde spekülatif işlem olarak değerlendirileceği ve Bakanlığın yazılı bildirimi üzerine OSB tarafından tahsisin iptal edileceği hükme bağlandı.  Bu düzenlemenin de gözden geçirilmesini talep ediyoruz.”

OSBÜK’ün OSB’lerden gelen her talebi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlarla paylaşarak takibini yaptığının altını çizen Kütükcü, son 1 yılda OSB’lerden 377 talebin geldiğini, bunların tamamının ilgili kurumlarla paylaşarak çözümlerini takip ettiklerini sözlerine ekledi.


AKDENİZ BÖLGE TOPLANTISI SUNUM VE İSTİŞARELER İLE DEVAM ETTİ

Toplantıda Adana Hacı Sabancı OSB Başkanı Bekir Sütcü de, toplantıya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Adana Hacı Sabancı OSB’nin örnek bir OSB olmak için sürekli çalıştığını aktaran Sütcü, OSB’nin 6 milyon metrekare genişleme alanı, 40 binden fazla istihdam ile Türkiye’nin sayılı OSB’lerinden bir tanesi olduğunu kaydetti.

Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın da konuşmasında, düzenlenen Bölge Toplantılarının organize sanayi bölgelerinin konularının daha iyi anlaşılması için iyi bir fırsat olduğunu söyleyerek, OSBÜK’e MEYDİP ve Tahsis İşlemleri çalışmalarında önemli destekler vermesinden dolayı teşekkür etti.

TSE Başkanı M. Sami Şahin de, Türk Standardları Enstitüsü’nü tanıtıcı sunum yaptı. Şahin sunumunda yeşil dönüşüm ve savunma sanayi alanları başta olmak üzere TSE’nin stratejik alanlarda  çalışmalar yürüttüğünü belirterek, standardizasyon, uluslararası yetkilendirme, akreditasyon ve belgelendirme konularındaki çalışmalarını anlattı. Şahin, “TSE’miz ile sanayicilerimiz paydaş konumdalar. TSE olarak 10 bölgede Bölge Koordinatörlerimiz var. Biz bu sayede sanayicilerimizin en yakınında olmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantıda ayrıca Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Eyüp Güder, Organize Sanayi Bölgeleri Tahsis Süreçleri ve Uygulama Esasları hakkında sunum yaparak, toplantıdaki katılımcıların sorularını cevaplandırdı.


TOPLANTININ TÜM FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ.


FOTO GALERİ