OSB’LERE DİJİTAL TEKNOLOJİLER TANITILDI

OSBÜK Akademi tarafından OSB’lere ve katılımcı sanayicilere yönelik “Üç Boyutlu Yazıcı, Dijital İkiz ve Simülasyon ile Blockchain” teknolojileri eğitimi düzenlendi.

 

İşletmelerin üretim kabiliyetlerini yeniden biçimlendiren dijital teknolojilerin anlatıldığı eğitimde Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Tuğba Karaboğa, öncelikle üç boyutlu yazıcıların imalat sanayine sağladığı avantajları anlattı.

 

Otomotivden eğitime, gıdadan uzay ve havacılığa kadar pek çok sektörde üç boyutlu yazıcıların kullanıldığını ifade eden Karaboğa, bu teknolojinin sektörlere hassas ayar yapılması, iş yükünün azaltılması, yeni ürün geliştirilmesinin hızlandırılması, risk ile masrafların düşürülmesi ve zaman tasarrufunun sağlanması gibi alanlarda katkılar sağladığını dile getirdi.

 

Dijital ikiz teknolojisinde verilerin kıymetli olduğunu söyleyen Karaboğa, üretimde bu teknolojinin üretkenlik, akıcılık ve verimlilikte katkı sağladığını belirtti. Karaboğa, dijital ikiz teknolojisinin sorunların önceden tahmin edilmesi ve sorunlara anında müdahale gibi fazlarda da işletmelere katkı sunduğunu ifade ederek, “Dijital ikiz teknolojisi imalat, otomotiv, uzay ve havacılık, sağlık ve rüzgâr tribünü sektörlerinde kullanılıyor. İşletmelere katkısı anlamında da bu teknolojinin kalite iyileştirmesini öncelikli söylemek mümkün. Bunun yanı sıra maliyetlerin düşürülmesi ve hizmete olan katkıları da yine bu teknolojinin avantajları arasında” şeklinde konuştu.

 

Teknoloji alanında en çok konuşulan Blockchain teknolojisi hakkında da bilgiler veren Karaboğa, bu teknoloji sayesinde sistem hacklenmesi veya hile yapmanın zorlaştırılmasının sağlandığını kaydetti. Karaboğa, tarım, gıda, bankacılık, finans, siber güvenlik, perakende ile e-ticaret alanında bu teknolojinin kullanıldığının altını çizdi.

 

OSBÜK, Vodafone Business Türkiye ile Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğinde yapılan “Organize Sanayi Bölgelerinde Dijital Dönüşüm Sertifikasyon Programı” düzenlenen eğitimin sonunda Karaboğa, katılımcıların sorularını da cevaplandırdı. 

FOTO GALERİ