“OSB’LER TÜRKİYE’NİN KALKINMASININ MİMARI HALİNE GELDİ”

OSBÜK Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ev sahipliğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OSBÜK Yönetim, Denetim ve Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, “OSB’ler Türkiye’nin kalkınmasının mimarı haline geldi” derken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, “OSB’ler Türkiye’nin tüm dünyada rol model olmuş bir projesidir” şeklinde konuştu.


Toplantının açılış konuşmasını yapan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 45’inin OSB’ler tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayarak, OSB’lerin Türkiye’nin kalkınmasının mimarı haline geldiğinin altını çizdi. Türkiye’de OSB olmayan il kalmadığını ve toplam OSB sayısının 402’ye ulaştığını dile getiren Kütükcü, Covid-19 pandemisi, Rusya-Ukrayna savaşı, artan maliyetler, enflasyon baskısı, kur dalgalanmaları ve yaşadığımız büyük depreme rağmen OSB’lerin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat motivasyonunu hep canlı tuttuğunu söyledi. OSB’lerde üretim iştahı ve yatırımcı ilgisinin devam ettiğini ifade eden Kütükcü, “2020 yılından bu yana OSB’lerimizde, yatırımcılarımıza 6 binden fazla yeni parsel tahsis ettik. Böylece toplam fabrika sayımız 67 binin üzerine çıktı. Yine bu süreçte OSB’lerimizde 680 bin kişiye daha yeni istihdam sağladık. Toplam istihdamımız ise 2 milyon 640 bin kişi ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştı. Ayrıca son 4 yılda, ülkemizde 74 yeni OSB daha kuruldu. Sadece bu 3 veri dahi tek başına, OSB’lerimizin üretim iştahını ve OSB’lerimize olan yatırımcı ilgisini ortaya koyuyor” dedi.


OSBÜK, OSB’LERİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜNE KATKI VERMEYE DEVAM EDİYOR

OSBÜK’ün organize sanayi bölgeleri ile katılımcı firmalarına hizmet etmeyi sürdürdüğünü belirten Kütükcü, ülkeye yeni sanayi alanları kazandırılmasından, mevzuat çalışmalarına, enerjiden mesleki eğitime, dijitalleşmeden yeşil dönüşüme kadar her alanda projeler gerçekleştirildiğini ve yeni iş birliklerine imza atıldığını anlattı. OSB’lerdeki birlik ve beraberlik duygusunun çok güçlü olduğunu kaydeden Başkan Kütükcü, sözlerini şöyle tamamladı: “OSBÜK olarak, camiamızın birlik ve beraberliğini daha da güçlendirmek, birlikte iş yapma, birlikte proje geliştirme kültürünü geliştirmek, OSB’lerimizin kurumsal hizmet kapasitelerini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ayrıca, kalkınma yerelde başlar anlayışını çalışıyor, yereldeki iki önemli güç olan oda-borsalarımız ile OSB’lerimizin birlikteliğini kritik önemde görüyoruz. Bunun için yaptığımız şehir ziyaretlerinde, bölge toplantılarında mutlaka oda-borsalarımızla bir araya geliyor, OSB-Oda-Borsa birlikteliğinin önemini vurguluyoruz. Biliyoruz ki şehirlerimizin gelişmesinde, tek vücut olmak, beraber hareket etmek gerçekten çok kıymetli. Dolayısıyla OSBÜK olarak, Rifat Başkanımızın da destek ve katkılarıyla, bu kardeşlik ortamını hem OSB’ler hem de OSBÜK olarak devam ettirmek yönünden kararlıyız. Oda-borsalarımızın yanı sıra, TOBB ETÜ, TEPAV ve TOBBUYUM gibi TOBB’un kurumlarıyla da çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah TEPAV’la Yeşil Dönüşüm konusunda imzalayacağımız İş birliği ve Ortak Çalışma Mutabakat Zaptı ile bu çalışmalara bir yenisini daha eklemiş olacağız. Böylece, OSB’lerimizi yeşil dönüşüm konusunda Türk sanayisine rol model haline getirme hedefimize yönelik güçlü bir adım daha atmış olacağız.”


HİSARCIKLIOĞLU’NDAN, OSBÜK VE OSB’LERE TEBRİK

Oda ve Borsalar ile OSB’lerin iş birliklerini artırmayı sürdüreceklerini ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türk ekonomisi ve ihracatı konusunda değerlendirmelerde bulundu. OSB’lerin Türkiye’nin tüm dünyada rol model olmuş bir projesi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bugün ülkemizdeki 402 OSB’mizde 67 binden fazla sanayicimiz, üretim yapıyor, yaklaşık 2,6 milyon istihdam sağlıyorlar. Sanayi istihdamının ve ihracatının neredeyse yarıya yakınını OSB’lerimiz sağlar hale geldi. OSBÜK’ün ve OSB’lerimizin hizmet kapasitesi de büyüdü ve genişledi. OSB’ler içinde model fabrikalar, AR-GE ve tasarım merkezleri kuruldu. 590 AR-GE merkezi, 123 tasarım merkezi faaliyete geçti. Sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikte insan kaynağını yetiştirmek üzere Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri açıldı. TOBBUYUM ile sanayicilerimizin yaşadığı uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesini sağlıyorsunuz. Sanayimiz ve OSB’lerimiz için gecesini gündüzüne katarak çalışan, pek çok faaliyete imza atan OSBÜK Başkanımız Memiş Kütükcü ve yönetimini yürekten kutluyorum. Bulundukları şehirlerin dinamosu haline gelen ülkemizin yatırım cazibesini artıran ve dünyada örnek model kabul edilen OSB’lerimizle ve yönetimleriyle iftihar ediyorum” dedi.


HİSARCIKLIOĞLU: “SANAYİCİLERİN YEŞİL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE OSB’LERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”

OSBÜK ile OSB'lerin yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde Türk sanayisine rol model olmasına katkı sağlayacaklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Artık 81 ilde gerek sanayicilerimiz gerekse OSB’lerimiz karbon ayak izi doğrulama hizmetini TOBB MEYBEM aracılığıyla alabilecek. Kısacası sanayicilerin yeşil dönüşüm sürecinde OSB’lere önemli görevler düşüyor. İşte bu vizyonla OSBÜK ve TEPAV arasında imzalanacak iş birliği protokolünü çok değerli görüyorum. Yine önümüzdeki süreçte ülkemizdeki sanayi alanlarının artırılması ve mekânsal strateji planlamasında buna yer verilmesini talep edeceğiz. Yani OSB’yi genişletirken, yeni OSB kurarken bürokrasi ile mücadele etmek, o an sanayi alanı bulmak yerine, zaten önceden belirlenmiş sanayi alanlarını hızlıca üretime kazandırmak istiyoruz. Orta Anadolu-Doğu Akdeniz Sanayi Havzası’nın hayata geçirilmesi konusu da TOBB ve OSBÜK olarak gündemimizde olacak” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından toplantı organize sanayi bölgelerinin talep ve beklentilerinin istişare edilmesi ile devam etti.

Toplantı sonrasında OSBÜK ile TEPAV arasında yeşil dönüşüm çalışmalarına ilişkin “İşbirliği ve Ortak Çalışma Mutabakat Zaptı” protokolü imzalandı. Protokolün imzalarını OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ve TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak attı.

TOPLANTININ TÜM FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ.


FOTO GALERİ